Funkcjonalna hotelowa kuchnia

Smaczne jedzenie w hotelu lub pensjonacie, to jeden z tych elementów, na który goście zwracają uwagę w szczególny sposób. Jest to niejednokrotnie jedno z kryteriów przy wyborze miejsca pobytu na urlop lub weekendowy wypad. Aby serwować gościom świetne jedzenie, konieczne jest odpowiednie wyposażenie kuchni.
Wybierając miejsce pobytu na urlop na pewno większość osób bierze pod uwagę jakość serwowanego w nim jedzenia. Nic w tym dziwnego, w końcu każdemu zależy na tym, aby nie tylko wygodnie odpocząć, ale też smacznie zjeść. Na jakość potraw wpływa nie tylko sposób ich przyrządzenia oraz użyte składniki. Żeby gotować szybko i zarazem pysznie, korzystać trzeba z odpowiednio wyposażonej kuchni. Urządzenia wykorzystywane przy gotowaniu mogą mieć spory wpływ na jakość serwowanych dań. Co więcej, dobrze i funkcjonalnie urządzona kuchnia pozwala na sprawne serwowanie posiłków – a to w przypadku obiektu takiego jak hotel czy pensjonat jest bardzo ważne. Goście nie powinni bowiem zbyt długo czekać na otrzymanie posiłku.

Odpowiedni sprzęt AGD
Nowoczesny sprzęt AGD to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Jednak w przypadku tej hotelowej trzeba na ten aspekt zwrócić szczególną uwagę. Urządzenia do takich wnętrz powinny być bowiem nowoczesne, funkcjonalne i wysokiej jakości. Sprzęt nowoczesny to wiele ciekawych rozwiązań technologicznych, które wpływają między innymi na jakość przyrządzanych potraw, szybkość ich przygotowywania. Funkcjonalność to spore ułatwienie dla osób, które zajmują się gotowaniem. Natomiast jakość i niezawodność wpływają na awaryjność sprzętu – AGD w kuchni hotelowej poddane jest bardzo intensywnej eksploatacji, dlatego też musi to być sprzęt, który jest solidny i właśnie jak najmniej awaryjny. Chyba nikt nie wyobraża sobie, że musiałby co kilka miesięcy kupować nowe urządzenia. Wybierając te najlepsze sprzęty, mamy większą pewność, że będą sprawnie działać przez długi czas.

Kupując sprzęt do kuchni takiego obiektu jak ośrodek wypoczynkowy, albo hotel warto zwrócić uwagę na ofertę marki KERNAU. Posiada ona bowiem szeroki asortyment urządzeń kuchennych. To między innymi chłodziarki, piekarniki, kuchnie wolnostojące, okapy, zmywarki. Współczesny rynek sprzętu AGD daje użytkownikom wiele ciekawych rozwiązań. Nie trudno więc wybrać takie, które spełnią wszystkie pożądane funkcje i przez wiele lat działać będą bez zarzutów.

Jakie urządzenia do kuchni w hotelu lub pensjonacie?
W zasadzie urządzenie niewielkiej kuchni hotelu lub ośrodka wypoczynkowego nie różni się wiele od urządzenia kuchni w domu. Inaczej jest w przypadku dużych restauracji, w których niezbędny jest specjalistyczny sprzęt. Co zatem na pewno niezbędne będzie w funkcjonalnej hotelowej kuchni? Dobra chłodziarka, w której przechować można wszystkie niezbędne produkty, zamrażarka – najlepiej skrzyniowa, ponieważ jest zdecydowanie bardziej pojemna od tych szufladowych, okap kuchenny, który pochłonie wszelkie zapachy – to ważne aby nie rozprzestrzeniały się po całym obiekcie, kuchnia wolnostojąca i oczywiście zmywarka.

Warto zwrócić szczególną uwagę na okapy. Odpowiedni sprzęt pochłonie wszystkie zapachy i zanieczyszczenia, które pojawiają się w trakcie gotowania. Bardzo istotne jest bowiem to, żeby niechciane zapachy nie rozprzestrzeniały się po całym obiekcie, ponieważ to zapewne nie byłoby przyjemne dla gości przebywających w placówce. I tak na przykład dobrym rozwiązaniem będą okapy kuchenne KERNAU, które gwarantują niezwykle sprawne pochłanianie wszelkich zapachów. Do kuchni w obiekcie hotelowym dobry będzie solidny okap przyścienny, na przykład model KERNAU KCH 1461 X, montuje się do bezpośrednio przy ścianie. Takie rozwiązanie daje całkowitą dowolność w projektowaniu kuchni.

Urządzenie w hotelu kuchni funkcjonalnej to spore ułatwienie pracy dla kucharzy. To naprawdę wpływa na jakość podawanych potraw. Nie można więc podchodzić nieco z ignorancją do aranżacji tego pomieszczenia. Pyszne potrawy z kolei zawsze przyciągają gości, a to przekłada się na większe zyski placówki. Warto więc w sposób szczególny zadbać o odpowiednie wyposażenie pomieszczenia.